Bár nem hoteltv, de egy kicsit azért mégis, ugyanis a szállodahajók vendégei, vagy a Dunán hajózó uszályok személyzete is szeret(ne) pihenő idejében tévézni. Nem is beszélve a tengerek hullámain hasító yachtok utasairól.

Általában ha hajóra kell valami, az mindig picit más, mindig picit drágább, mindig picit spécibb, mint normál esetben. 
Így van ez a műholdas vétel esetében is. 

A háztetőkön lévő parabola antennákat ideális esetben elég egyszer jól beállítani, aztán évekig, évtizedekig teszik a dolgukat. Könnyű belátni, hogy a hajón bonyolultabb a helyzet, ugyanis ha elmozdul a hajó, vagy erősen hullámzik a víz, a vétel is megszűnik.

Természetesen erre a problémára is van már megoldás. A hajókon látható "búra" alatt egy gyorsan mozgó parabola antenna van, ami igazi műszaki csoda. Az antenna elmozdulását, ami hullámzásból vagy a hajó mozgásából fakad, egy giroszkópos rendszer érzékeli és jelzi az antenna vezérlő egységnek, hogy hova mozdítsa az antennát. Ha az antenna vezérlő képes az úgynevezett "Beam shoulder management"-re is, akkor a gyors hajókon nagy hullámzás közepette is tökéletes lesz a vétel.  

 

Ezek az antennák rendkívül strapabíró eszközök, a legritkább esetben romlanak csak el. Legtöbbször akkor találkozunk velük, ha át kell programozni őket vagy a hozzájuk csatlakoztatott eszközöket cseréljük.

Több hajó szeli a habokat a Dunán és az Adrián, amelyeken mi korszerűsítettük vagy szervizeltük a műholdas rendszert.

 

muholdas tv hajon meresMoni M uszály antennájának szervizelése a csepeli kikötőben

 

muholdas tv hajon szerelesA Maribelle szállodahajó antennarendszerének korszerűsítése a Margit híd közelében

Esettanulmányok

  • Cím
  • Dátum
load more hold SHIFT key to load all load all

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.