Azzal keresett meg bennünket a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló**** műszaki vezetője, hogy szeretne ajánlatot kérni egy új, 24 csatornás analóg TV rendszerre a hotelbe, mert a régivel sok probléma van, gyakran lefagynak, vagy teljesen kiesnek a TV adók.

Meglepődtem, hisz analóg rendszert már hosszú évek óta nem telepítünk, ezért megkérdeztem, hogy miért analógban gondolkodnak.

A válasz az volt, hogy régi, de jól működő LCD TV-ik vannak (amiket még nem cserélnének le) és azok nem boldogulnak a digitális jelekkel.

Mivel az analóg megoldások jóval drágábbakká váltak, mint a digitális TV rendszerek, ezért érdemes számokkal is alátámasztani, hogy tényleg nem éri-e meg a központtal együtt a TV-ket is kicserélni.

A modern TV-k kevesebb energiát fogyasztanak, tehát jelentősen kisebb lehet az áramszámla.
Jóval több funkcióval rendelkeznek mint a régiek, nem mellesleg a vendégélmény is nagyobb ha nem egy ósdi TV van a szobában.

regi tv jo tv elotte utana
Előtte és utána

Mint mindig, itt is elkértem a pontos TV típust, hogy elvégezzem az energetikai számításokat. Az adatlapjából kiderült, hogy nem is olyan rosszak ezek a TV készülékek, ismerik a digitális technológiát, bár még csak az MPEG2-es tömörítéssel.

Ez teljesen új megvilágításba helyezte a projektet, hisz elengedhettük az analóg megoldást.

Egy fontos tényező volt, amit szem előtt kellett tartani, hogy olyan forrásból válogassuk össze a TV csatorna kínálatot, ahol MPEG2-es tömörítést használnak.

A végeredmény az lett, hogy 24 analóg csatorna helyett 50 digitális adót továbbítunk a szobákba. A 20 magyar és 30 nemzetközi TV program mellett rádióadók is helyet kaptak, ami a Hotelstars megfelelő besorolásához elengedhetetlen.

A hotel vezetés legnagyobb örömére a régi TV-k új életre keltek, hihetetlen képminőség javulás következett be. A gazdasági vezető is elégedetten dőlhetett hátra a székében, mert az új digitális rendszer jóval kisebb beruházás lett, mintha ragaszkodtunk volna az analóg megoldáshoz.

Természetesen az eredeti probléma is megoldódott, nincsenek leállások, akadozások a TV szolgáltatásban. Így a műszaki vezető válláról is levettünk egy nagy terhet, nem hívogatják folyton TV-s hibákkal.

Ez a történet még 2015-ben kezdődött. A hotel azóta is megelégedéssel használja az általunk telepített TV rendszert. Bár a régi TV-k még mindig bírják, de beszélgetünk a cseréről.

Posta Tibor
HotelTV specialista

Esettanulmányok

  • Cím
  • Dátum
load more hold SHIFT key to load all load all

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.